De mix van hypermodern en monumentaal maakt het Drents Archief tot een sfeervolle, informele plek. Een prachtige locatie om de Drentse geschiedenis te ontdekken. Voordat u het spoor naar uw verleden volgt in de Studiezaal of Digilounge kunt u uw onderzoek het best op deze website beginnen. Alles wat in onze archieven opgenomen is, is ook digitaal te vinden. Niet alles is echter digitaal te raadplegen. Wel kunt u een verwijzing naar de (fysieke) stukken uit onze collectie vinden. Begin uw onderzoek daarom hier. 

Wilt u onderzoek doen in het Drents Archief? Bekijk onze openingstijden, reserveer een bouwdossier en/of een plek voor historisch onderzoek

Het Drents Archief in Assen werd zo'n 120 jaar geleden gebouwd op de plek waar vanaf 1260 het Maria in Campis klooster stond. Als dochterklooster van de abdij van Aduard was het opgenomen in de orde van Cisterziëncers. Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst ontwierp rond 1900 het oudste gedeelte. De Kloostergang van de pastorie, waar eens nonnen liepen, bleef behouden. Voor een middeleeuws karakter gebruikte van Lokhorst kloostermoppen, eikenhouten lambrisering en met smeedijzer gefigureerde deurkrukken. In de jaren '80 werd het gebouw uitgebreid met een depot en in 2010 werd de supermoderne entree geplaatst. De mix van hypermodern en monumentaal maakt het Drents Archief tot een sfeervolle, informele plek. 

Wilt u onderzoek doen in het Drents Archief? Bekijk onze openingstijden, reserveer een bouwdossier en/of een plek voor historisch onderzoek

In het Drents Archief is van alles te beleven! Voor alle leerlingen, van groep 1 tot en met VWO 6, bieden wij programma’s aan die aansluiten bij de kerndoelen van het onderwijs. Meer weten? Kijk dan hieronder naar ons programma-aanbod. De programma’s zijn ingedeeld in primair en voortgezet onderwijs, maar veel programma’s zijn zowel in het PO als het VO in te zetten.

Ons aanbod in gastlessen, online lessen, lesbrieven voor in de klas en workshops voor docenten vindt u op de pagina lesmateriaal. Ook kunnen wij een programma op maat ontwikkelen. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u contact met ons opnemen.

Leerlingen van het primair onderwijs kunnen bij ons terecht voor tal van activiteiten. Naast diverse speurneuzenspellen in de kelders van het archief, organiseren wij ook smartphone routes en workshops. Er is ontzettend veel mogelijk. Zie hieronder een overzicht van de programma’s die wij aanbieden. Wilt u door ons een lesprogramma laten ontwikkelen? Kijk dan hier.

Voor het voortgezet onderwijs bieden wij vele programma's aan. Van escape rooms tot stadswandeling en van stamboomonderzoek tot een rondleiding door onze schatkamers. U kunt ook bij ons terecht voor een combinatiebezoek met het Drents Museum of het Gevangenismuseum. Ook ontwikkelen we graag een programma op maat voor uw school of klas.

Regionaal Historisch Centrum Drents Archief vertelt het verhaal van Drenthe. Wij beheren de authentieke bronnen van overheden, particulieren en bedrijven in Drenthe. Via diverse activiteiten maken wij met deze bronnen de connectie met een breed publiek. Wij zijn specialist op het gebied van digitale archivering, bieden met het Drents e-depot duurzame digitale opslag voor alle Drentse lagere overheden en daarmee duurzame toegankelijkheid voor elke informatie- en rechtzoekende burger.

Als gevolg van het digitaal werken, is er steeds meer 'digital born' archiefmateriaal. Zoals Drents Archief in de depots zorg draagt voor bewaring ‘tot in eeuwigheid’, moet dat ook voor digitale informatie gegarandeerd kunnen worden. Net als papieren archieven zijn ook digitale archieven kwetsbaar. Gegevensdragers als USB sticks, harde schijven, geheugenkaarten CD’s en DVD’s zijn snel verouderd en kunnen onleesbaar worden. Om digitale archieven voor lange tijd - of zelfs voor altijd - toegankelijk te houden zijn speciale voorzieningen nodig. Het Drentse e-depot is zo’n voorziening.

Op het gebied van digitale archivering wordt in de provincie Drenthe steeds meer samengewerkt. Het Drents Archief deelt als e-depotexpert graag zijn kennis over kwaliteitssystemen, vernietiging, vervanging en metadatering aan provincie en gemeentes. Daarnaast organiseren we diverse informatiesessies en pilots voor onze samenwerkingspartners. 

Het Drents Archief vertegenwoordigt bijna anderhalve eeuw ervaring in het beheren en toegankelijk maken en houden van informatie, op perkament, papier, audio-visuele en geluidsdragers, maar tegenwoordig natuurlijk ook van digitale informatie.

Het Drents Archief biedt diensten op het gebied van beheer, inspectie en/of advies aan gemeenten, provincie, historische verenigingen, particulieren, etc. Ook andere organisaties, bedrijven of particulieren in Drenthe zijn uiteraard welkom om bij het Drents Archief advies in te winnen. Het is mogelijk hiervoor contact op te nemen met het hoofd Collecties & Publiek.

Regionaal Historisch Centrum Drents Archief vertelt het verhaal van Drenthe. Wij beheren de authentieke bronnen van overheden, particulieren en bedrijven in Drenthe. Via diverse activiteiten maken wij met deze bronnen de connectie met een breed publiek. Wij zijn specialist op het gebied van digitale archivering, bieden met het Drents e-depot duurzame digitale opslag voor alle Drentse lagere overheden en daarmee duurzame toegankelijkheid voor elke informatie- en rechtzoekende burger.

Het Drents Archief is hét Regionaal Historisch Centrum van Drenthe. Het Drents Archief vertegenwoordigt bijna anderhalve eeuw ervaring in het beheren en toegankelijk maken en houden van informatie, op perkament, papier, audio-visuele en geluidsdragers, maar tegenwoordig natuurlijk ook van digitale informatie. Wij bieden diensten op het gebied van beheer, inspectie en/of advies aan gemeenten, provincie, historische verenigingen en particulieren.

Het Drents Archief wordt met recht het geheugen van Drenthe genoemd. Het Drents Archief telt dertig personeelsleden en meer dan vijftig vrijwilligers. De helft hiervan werkt in de ‘backoffice’; dankzij hun inzet kan het Drents Archief zijn ambities op het gebied van de digitalisering van archiefbronnen realiseren. De andere helft van de vrijwilligers ondersteunt bij publiekstaken in de Digilounge, de Studio of bij het ontvangen van schoolklassen.

 

Als belangrijkste beheerder van historische bronnen in Drenthe zien wij het als onze taak die informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Om dat op aantrekkelijke wijze te kunnen doen ontwikkelt het Drents Archief innovatieve en/of onderzoeksprojecten met publiekspresentaties, digitale diensten, tentoonstellingen, documentaires en educatie als eindproducten. Waar mogelijk doen wij dat in samenwerking met partners vanuit cultuur, wetenschap, erfgoed, toerisme, zorg en welzijn. Deze projecten kunnen alleen worden uitgevoerd door financiële ondersteuning van fondsen en sponsoren. Hieronder ziet u een aantal succesvolle projecten die het Drents Archief de afgelopen jaren heeft gerealiseerd.